Kuopas - Kuopion Opiskelija-asunnot Oy

Uutiset ja tiedotteet

Millainen on sinun ekologinen jalanjälkesi (16.3.2009)

Ekologinen jalanjälki on mittari, jolla voidaan tarkastella oman elämäntavan ja valintojen yhteyttä maapallomme hyvinvointiin. Se kertoo, kuinka paljon maata tarvitaan elintasomme ja elintapamme ylläpitämiseen:

  • Kuinka paljon maata tarvitaan tuottamaan käyttämämme ravinto, energia ja materiaalit
  • Kuinka paljon maata tarvitaan vastaanottamaan tuottamamme jäte

Henkilökohtaiset valinnat vaikuttavat suuresti ekologiseen jalanjälkeen. Jos ihminen autoilee, tarvitaan paljon maata nielemään hiilidioksidipäästöt. Jos hän sen sijaan pyöräilee, lisämaata tarvitaan vähemmän - lähinnä täyttämään kasvanut kalorientarve. Myös kierrätys vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja energian kulutusta, minkä vuoksi se on ympäristöä säästävä ratkaisu.

Suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman suurimpia. Me, Kuopaksella, haluamme olla osaltamme pienentämässä ekologista jalanjälkeämme ja olemmekin ryhtyneet toimiin:

  • Kiinteistöjen energiansäästötoimenpiteet ovat olleet käynnissä jo useamman vuoden. Veden- ja sähkökulutuksessa onkin saatu huimia säästöjä aikaan, yli 100.000 euron vuotuiset säästöt ovat jo merkittävä säästö.
  • Olemme kartoittaneet kiinteistöjen talotekniikan hyödyntämistä energiansäästöjen aikaansaamiseksi
  • Rakennamme Suomen ensimmäistä nollaenergiataloa yhteistyössä VTT:n, Sitran, Tekesin ja ARAn kanssa.

Sinä, asukkaana, voit myös omalta osaltasi vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen ja pienentää näin ollen omaa ekologista jalanjälkeäsi.

Veden- ja sähkönkulutus ovat tärkeä osa energiakustannusta ja vaikuttavat näin suoraan määriteltävään vuokraan. Vähentämällä veden- ja sähkönkulutusta pystymme vaikuttamaan perittävään vuokraan ja pitämään vuokrat kohtuullisella tasolla myös jatkossa. Energian kulutusta arjessa on helppo vähentää mukavuuksista tinkimättä.

Vinkkejä energiansäästöön

Kodeissa noin puolet energiasta menee lämmitykseen, viidesosa veden lämmitykseen ja loppu kodin sähkölaitteisiin. Omia tottumuksia muuttamalla voi vaikuttaa energiakustannuksiin.

Sähkönkulutus

Kodin sähkönkulutuksesta eniten kuluu valaistukseen, ruoan säilytykseen ja valmistukseen sekä astioiden ja pyykin pesuun ja kuivaukseen. Myös kasvava viihde-elektroniikan määrä lisää kotien sähkönkulutusta.

Vanhat laitteet kuluttavat uusiin, energiatehokkaisiin ja ympäristöystävällisiin kodinkoneisiin verrattuna jopa kaksi kertaa enemmän. Väärä sijoituspaikka ja laiminlyödyt huolto- ja ylläpitotoimet voivat lisätä myös uuden energiatehokkaan laitteen energiankulutusta jopa kymmeniä prosentteja.

Valmiustila kuluttaa 5-10 prosenttia kotitaloussähköstä

Standby-tehot ovat kotitalouksissa keskimäärin 5-10 % koko kotitaloussähköstä. Lukuun sisältyvät erilaisten laitteiden valmiustilat, kuten laturit (matkapuhelin ym.) sekä viihde-elektroniikkalaitteiden (TV, tietokone ym.) valmiustilat.

Muista energiamerkintä!

Valitse parasta A-luokkaa, niin pidät energiakustannukset kurissa. Mieti myös tarkkaan, minkä kokoisen laitteen todella tarvitset.

Varo sähkövarkaita!

Valmiustila kuluttaa sähköä vaikkei laitetta käytetä. Valmiustilat ovat yksi suurimmista turhan energian kuluttajista. Aloita sinäkin OnOff-suhde!

Sammuta valot!

Valot kannattaa sammuttaa aina, kun huoneessa ei oleskella. Vaihda lamput vähän sähköä kuluttaviin säästölamppuihin, jos lamppu on usein päällä tai lampun vaihto on hankalaa.

Vedenkulutus

Asuinrakennuksen lämpimän käyttöveden valmistukseen kulutetaan usein jopa 30-40% rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiankulutuksesta.

Vettä kuluu kerrostaloasukkaalta keskimäärin 155 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Vaihtelut veden kulutuksessa ovat kuitenkin suuria: vaihteluväli on 60-270 litraan/asukas vuorokaudessa.

Vesivuodot kuriin

Veden kulutukseen vaikuttavat sekä vesikalusteiden ominaisuudet ja kunto. Vuotava hana tai WC-istuin lisää vesilaskua huomattavasti. Tippa sekunnissa tekee jo lähes 10 m3 vuodessa. Ota yhteyttä Kuopas huoltoon välittömästi, jos havaitset vesivuotoja! Älä lotraa! Ota pikasuihku

Älä juoksuta vettä turhaan liian suurella paineella - pieni virtaamakin riittää.

Pese taloudellisesti

  • Tiskatessasi käsin astioita, älä juoksuta vettä
  • Pese täysiä koneellisia – käytä erilaisia säästö- ja vajaatäyttöohjelmia
  • Säädä pesulämpötila 40°C:een tai sen alapuolelle, jos vaatteesi pesuohje sen sallii. Näin säästät jopa 50 % pesukoneen tarvitsemasta energiasta.

Säädä, sammuta, kierrätä, kävele. Tee muutos!