Kuopas - Kuopion Opiskelija-asunnot Oy

Kuopas-asukkaan opas

Asunnon koneet ja laitteet

Kaikkia asunnon koneita ja laitteita on käytettävä huolellisesti ja käyttöohjeiden mukaan ja vioista ilmoitettava huoltoon. Vialliset laitteet voivat olla hengenvaarallisia.

Sulakkeet ja vikavirtasuojat

Kaikkien sähkölaitteiden turvallista toimintaa vahtivat sulakkeet ja uusimmissa taloissa näiden lisäksi vikavirtasuojat. Sulakkeet reagoivat ylikuormitukseen, joka voi syntyä esimerkiksi viallisessa laitteessa olevasta oikosulusta. Sulakkeet palavat ja virta katkeaa. Vikavirtasuojat taas mittaavat katoaako sähköä laitteissa, eli syntyykö niissä esimerkiksi vuotovirtoja, ja katkaisevat tällöin virran. Sulakkeet ja vikavirtasuoja sijaitsevat yleensä samassa eteiseen sijoitetussa sulaketaulussa. Sulakkeita on kahta tyyppiä. Perinteinen vaihdettava lankasulake ja uudemmat automaattisulakkeet, jotka voidaan uudelleen kytkeä käyttöön napsauttamalla lauennut katkaisija käyttöasentoon. Vikavirtakytkin on samoin uudelleenkytkettävissä. Ennen kuin vaihdat tai kytket sulakkeen tai vikavirtasuojan, tutki mikä aiheutti sen laukeamisen. Poista viallinen laite käytöstä. Jos sulake palaa edelleen tai vikavirtasuoja laukeaa aina uudelleen, kutsu apua huollosta. Älä missään tapauksessa korvaa sulaketta millään muulla esineellä. Tällöin on hengenvaara tosi lähellä.

Ovisummerit ja -puhelimet

Rappukäytävällisissä kohteissa ulko-ovet ovat turvallisuussyistä suljettuja ympäri vuorokauden ja sisälle pääsee soittamalla asunnon ovisummeria. Oven voi aukaista asunnosta summerinappia painamalla. Alakerran summeritaulussa on huoneistonumerot. Asukkaiden nimet ja vastaavat huoneistonumerot löytyvät oveen kiinnitetystä nimilistasta. Uusissa kohteissa on myös ovipuhelimia, jolla voi tarkistaa soittajan henkilöllisyyden ja asian. Pidä laitteet kunnossa, ne palvelevat sinua ja vieraitasi.

Jääkaapit

Jääkaappien puhdistuksesta ja sulatuksesta on pidettävä säännöllisesti huolta. Jääkaappi ei tapa pöpöjä, joten siisteys elintarvikkeiden säilytyksessä on erittäin tärkeää. Vanhemmat jääkaapit on hyvä sulattaa noin kuukauden välein. Jään kertyminen kaappiin heikentää sen tehoa ja jäinen kaappi kuluttaa runsaasti sähköä. Älä käytä jään irrottamiseen teräaseita tai väkivaltaa, se tulee kalliiksi. Uudemmat jääkaapit osaavat hoitaa sulatuksen itse, kunhan sulatusveden poistosta huolehditaan. Kaapin takaseinän sulatuskaukalon pohjassa oleva poistoaukko on pidettävä puhtaana vaikkapa vanupuikolla. Jos poistoaukko tukkiutuu, valuu sulamisvesi kaappiin ja lattialle ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Jääkaapin tuuletusaukkoja ei saa peittää. Puhdas ja toimiva jääkaappi on myös taloudellinen ja turvallinen. Likainen ja pölyinen kaappi saattaa aiheuttaa tulipalon.

Liedet

Liesi kuten jääkaappikin on sähkölaite, joka viallisena saattaa olla erittäin vaarallinen. Jokainen asukas on vastuussa liesien siististä ja asianmukaisesta käytöstä. Uuni, pellit ja levyt on puhdistettava säännöllisesti, jotta niihin ei kerry kiinnipalanutta rasvaa ja likaa. Käytä liesien ja uunien puhdistukseen tarkoitettuja aineita käyttöohjeiden mukaan, ei missään tapauksessa hankaavia ja pintaa vahingoittavia aineita tai välineitä. Lieden korjaaminen vaatii aina ammattimiehen.

Valaisimet

Asunnossa olevien valaisimien hehkulamppujen, loisteputkien ja sytyttimien hankinta ja vaihtaminen kuuluu asukkaalle. Jos et tiedä miten valaisimesi lamppu vaihdetaan, kysy neuvoa kämppäkavereiltasi tai huollosta, mutta älä yritä väkisin avata hankalaa valaisinta. Valaisin on rikkoutuneena tai väärin käytettynä vaarallinen.

Palovaroitin

Kaikissa huoneistoissa on palovaroitin. Tarkista säännöllisesti palovaroittimen toiminta ja vaihda tarvittaessa sen paristo. Pariston hankkiminen ja vaihtaminen kuuluvat asukkaan vastuulle. Viallisen palovaroittimen vaihtaa Kuopas.

Koneellinen ilmanvaihto

Kaikissa opiskelijataloissa on koneelliseen ilmanpoistoon perustuva ilmanvaihtojärjestelmä. Rakennusmääräysten mukaan ilman tulee asuinhuoneistoissa vaihtua keskimäärin vähintään kerran kahdessa tunnissa. Tämä saadaan aikaan ns. huippuimureilla, joiden toiminta-aikoja puoli- ja kokonopeuden välillä säädellään kelloilla. Ilmaa imetään keittiöistä, WC:stä ja kylpyhuoneista, eli tiloista, joissa syntyy kosteutta ja hajuja. Luonnollisesti ilma vaihtuu tällöin myös muissa tiloissa. Huippuimurit ja asuntojen poistoilmaventtiilit on säädetty siten, että rakennuksen ilmanvaihto on tasapainoinen. Venttiilien tukkiminen tai säätöjen muuttaminen sekoittaa tämän tasapainon ja ilmanvaihto koko talossa muuttuu. Tasapainotilassa ilmaa riittää kaikille ja se on puhdasta ja terveellistä. Toimiva ilmanvaihto on tärkein asuntojen terveellisyyteen vaikuttava yksittäinen tekijä. Imureilla poistettavaa ilmamäärää vastaava korvausilma saadaan asuntoihin vanhemmissa rakennuksissa ikkunoiden tiivistämättömien yläpuitteiden raoista. Uudempiin asuntoihin on asennettu korvausilmaventtiilit ikkunaseiniin tai ikkunoiden puitteisiin. Tiivistämättömien rakojen ja venttiilien on oltava auki. Jos korvausilman tulo estetään, ovat asunnot kuin pulloja, joista huippuimuri yrittää turhaan imeä ulos yhä huonommaksi, kosteammaksi ja epäterveellisemmäksi muuttuvaa ilmaa. Tämä voi aiheuttaa myös vedon tunnetta, kun korvausilmaa tulee kaikista mahdollisista pikkuraoista, yleensä lattiatasolla ja kovalla nopeudella. Keittiöissä lieden yläpuolella ja kylpyhuoneissa olevien poistoilmaventtiilien ja liesikuvun suodattimen säännöllinen puhdistus kuuluu asukkaille. Varsinkin keittiön venttiili kasvaa nopeasti täyteen rasvaista pölyä, joka tukkii sen. Helppo ja yksinkertainen tapa puhdistaa venttiili on laittaa astianpesuaineeseen kostutettu riepu esimerkiksi veitsen ympärille ja pyyhkiä tällä venttiilin raot puhtaiksi. Lopuksi työ viimeistellään puhtaalla kostealla rievulla. Venttiilejä ei saa ottaa irti seinistä, eikä niiden säätöjä saa muuttaa. Jos huoneilma tuntuu tunkkaiselta ja/tai ikkunat huurtuvat, on ensiksi parasta tutkia poistoilmaventtiilit. Puhdista venttiilit, tarkasta ovatko korvausilmaventtiilit auki ja poista mahdollisesti itse asennetut ylimääräiset tiivisteet ikkunoiden yläpuitteista. Tämän jälkeen testaa pysyykö esimerkiksi A4-paperi imun voimasta poistoilmaventtiilin päällä. Jos paperi ei pysy ja edelleen tuntuu siltä, että ilma ei vaihdu, tee asiasta vikailmoitus. Tutkimme asian ja laitamme ilmanvaihdon kuntoon.

Patterit ja patteriventtiilit

Nykyaikaisen vesikiertoon perustuvan lämmitysjärjestelmän säätö on kaksiportainen. Patteriverkoston vesikierto on tasapainotettu sekä linjakohtaisilla että pattereiden esisäädöillä ja ulkoilman lämpötilaan reagoiva termostaatti ohjaa pattereissa kiertävän veden lämpötilaa. Patterikohtaiset esisäädetyt termostaattiventtiilit täydentävät säädön, jotta kaikissa asuinhuoneissa saavutetaan tasainen 20–22 asteen lämpötila. Lämpötilaa ei voi termostaattiventtiilistä säätää tätä korkeammaksi vaan ainoastaan matalammaksi.

Termostaatti sulkee ja avaa vesikierron patterissa niin, että huonelämpötila pysyy tasaisena. Tästä syystä patteri saattaa olla välillä lämmin ja välillä viileä, kun termostaatti on havainnut huonelämpötilan riittäväksi. Samasta syystä termostaattia ei saa peittää esimerkiksi verhoilla, koska silloin lämpötila termostaatin lähellä nousee muuta huonetta korkeammaksi ja patteri sulkeutuu ennen aikojaan ja huone kylmenee.

Säädä itse termostaattia vain niissä rajoissa, missä säätönuppi liikkuu esteettä – se ei välttämättä kierry asteikon laidasta laitaan. Termostaattia ei saa avata ja puuttua perussäätöihin. Patterin ilmauksen suorittaa huoltomies. Pidä huolta pattereiden puhdistuksesta. Pöly patterilevyjen välissä estää ilman kierron ja heikentää patterin tehoa.

Huom! Mikäli asuntosi on kylmä, tarkista ensimmäisenä, että termostaatti ei ole esim. verhon tai kalusteen takana, jolloin sen oikea toiminta on estynyt.

Kylpyhuoneet ja vesikalusteet

Kylpyhuone ja WC ovat asuntosi kosteusvaurioille kriittisimmät tilat ja vaativat siksi erityistä huolenpitoa ja tarkkailua. Seinä- ja lattiapinnoitteet ovat joko keraamista laattaa tai muovimattoa. Molemmista menee vesi läpi, jos ne ovat rikki tai saumat aukeavat. Tästä on aina ilmoitettava asuntotoimistoon/huoltoon vikailmoituksella. Kosteusvaurion korjaaminen on erittäin hidasta ja kallista, ja se aiheuttaa asukkaille monenlaista harmia.

Vialliset ja tiputtavat vesikalusteet ja vuotavat WC-säiliöt ovat todellisia vedentuhlaajia. Pienikin vuoto voi maksaa tuhansia euroja vuodessa. Käytä siis vesikalusteita huolellisesti ja ilmoita aina tiputtavista hanoista ja wc-istuimista huoltoon vikailmoituksella.

Kylpyhuoneiden lattiakaivojen puhdistaminen säännöllisesti kuuluu asukkaille. Lattiakaivoon kerääntyy erityisesti hiuksia, joka eivät pääse läpi hajulukosta ja ne ajan mittaan tukkivat kaivon. Helppo puhdistus tapahtuu nostamalla lattiakaivon kansiritilä pois ja kaivamalla roinat ulos käsin. Hieman törkyisen tuntuista, mutta ei siellä paljon omia hiuksia kummempaa ole. Loppusilaus puhtaalla vedellä ja vaikkapa astianpesuaineella ja kansi kiinni. Jos kaivosta suoraan hajulukon läpi viemäriin johtavan puhdistusreiän tulppa on irronnut ja viemärihajut pääsevät vapaasti huoneilmaan, on asiasta syytä ilmoittaa huoltoon.

Käsienpesualtaan hajulukon voi osatessaan puhdistaa itse kiertämällä vesilukon irti ja poistamalla sinne kertyneet roskat. Jos et tunne osaavasi asiaa, kutsu apua huollosta.

Suihkuverho on tarkoitettu parantamaan suihkun käyttöä ja suojaamaan kylpyhuonetta ylimääräiseltä roiskevedeltä ja myös tällä tavoin ehkäisemään kosteusongelmia. Suihkuverho on ajoittain syytä pestä. Kylpyhuoneiden siisteydessä on huomioitava, että varsinkin suihkutilojen seinien alaosiin kertyy helposti rasva- ja kalkkisaostumia, jos niitä ei puhdisteta säännöllisesti.

Katso myös: