Kuopas - Kuopion Opiskelija-asunnot Oy

Kuopas-asukkaan opas

Vuokrasopimus

Allekirjoittaessasi vuokrasopimuksen sitoudut noudattamaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta, vuokrasopimuksen ehtoja ja kaikkia asuntoyhteisön ohjeita.

Muista, että vuokrasopimus on tehty juuri sinulle ja määrättyyn asuntoon. Opiskelija-asuntoyhteisöissä vuokraoikeuden edellytys on opiskelu. Opiskelutiedot tarkastetaan määräajoin.

Yleensä opiskelijan vuokrasopimus tehdään toistaiseksi voimassa olevaksi ja asukas irtisanoo sen itse opiskelujen päätyttyä ja/tai vaihtaessaan asuntoa. Irtisanomisaika asukkaan puolelta on yksi kalenterikuukausi ja se lasketaan aina irtisanomiskuukautta seuraavan kuukauden loppuun. Opiskelujen päättyminen on irtisanomisperuste myös vuokranantajan tekemälle irtisanomiselle. Vuokranantajan irtisanomisaika on kolme tai kuusi kuukautta asumisajasta riippuen.

Määräaikaisia sopimuksia voidaan tehdä lyhytaikaisiin vuokrasuhteisiin, jatkosopimuksiksi opiskelun päätyttyä, kesäasukkaille jne. Määräaika on aina molempia osapuolia sitova, eli määräaikaista sopimusta ei voi sanoa irti kesken sopimuskauden.

Laki ja asuntoyhteisön ohjeet määrittelevät myös asunnon luovuttamisesta kolmannelle osapuolelle. Opiskelija-asunnon edelleenvuokraus on luvallista vain Kuopaksen suostumuksella. Pyrimme tällä tavoin turvaamaan kaikkien asiakkaidemme oikeudenmukaisen kohtelun ja mahdollisuuden opiskelija-asunnossa asumiseen. Luvaton edelleenvuokraustoiminta ja ulkopuolisten majoittaminen voi aiheuttaa vuokrasopimuksesi purkamisen ja taloudellisia seuraamuksia.

Takuuraha

Eräpäivään mennessä maksettu takuuraha on esivuokrasopimus, jonka jälkeen irtisanomisaika on kalenterikuukausi. Takuuraha on asukkaan takuu siitä, että hän huolehtii velvollisuuksistaan ja hoitaa asuntoaan hyvin. Vuokrasopimuksen päätyttyä voi vuokranantaja periä takuurahasta esimerkiksi asukkaan aiheuttamien vaurioiden tai ylimääräisen siivouksen aiheuttamat kulut. Mikäli asunto on kunnossa ja kaikki velvoitteet hoidettu, palautetaan takuuraha asukkaan irtisanomisilmoituksessa ilmoittamalle pankkitilille.

Huom! Lain mukaan takuurahaa ei voi koskaan käyttää vuokrasuhteen päättyessä viimeiseen vuokran kuittaamiseen. Tästä syystä viimeisen vuokran maksamatta jättäminen käynnistää aina normaalin perintäprosessin, jonka kustannukset tulevat asukkaan maksettavaksi.

Sähköinen allekirjoitus

Vuokrasopimus allekirjoitetaan sähköisesti pankki- tai mobiilitunnistautumisen kautta. Sopimuksen voi kirjautua allekirjoittamaan pari päivää takuurahan maksun jälkeen. Pankkitunnistautuminen toimii toistaiseksi Nordean ja Osuuspankin verkkopankkitunnuksilla. Mobiilitunnistautumispalvelu on teleoperaattorin tarjoama lisäpalvelu, joka on tällä hetkellä saatavilla suurimpien palveluntarjoajien (DNA, Sonera, Elisa, Saunalahti) liittymiin. Mobiilivarmenteesta saa lisätietoa ja esimerkiksi voimassaolevan hinnaston oman operaattorin asiakaspalvelusta tai nettisivuilta. Mobiilitunnistautumispalvelu tulee tilata operaattorilta hyvissä ajoin, sillä usein sen avaaminen vie muutamia päiviä ja saattaa vaatia SIM-kortin vaihtamisen. Muistathan tulostaa vuokrasopimuksen, tarvitset sitä Kelaa varten hakiessasi asumistukea.

Mikäli asukkaalla ei ole kyseisten pankkien verkkopankkitunnuksia eikä mobiilivarmennepalvelua tarjoavan teleoperaattorin liittymää, allekirjoitetaan sopimus perinteiseen tapaan paperilla.

Jos vuokrasopimus on perheasuntoon ja kahden henkilön nimissä, allekirjoittaa jompikumpi vuokralaisista sopimuksen sähköisesti. Sähköisesti allekirjoittava osapuoli on vastuussa ottamaan toisen vuokralaisen allekirjoituksen sopimukselle. Emme luovuta avaimia, ellei avaimen noutajalla ole esittää sopimuspaperia, jossa on molempien vuokralaisten allekirjoitus.

Sähköisen allekirjoituksen yhteydessä tulee alaikäisen vuokralaisen tapauksessa tulostaa sitoumuslomake vanhempien allekirjoitettavaksi. Lomake on täytettävä ja palautettava viimeistään tarjouksen eräpäivänä osoitteeseen Torikatu 15 70110 Kuopio tai sähköpostilla asiakaspalvelu@kuopas.fi 

Vuokra ja käyttömaksut

Kuopaksen asuntokanta on valtion asuntolainoittamaa ns. ARA-asuntoja, joissa vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteen mukaisesti. Tulojen on katettava kiinteistöjen kaikki hoito-, pääoma- ja hallintokustannukset eli tulojen ja menojen on oltava yhtä suuret.

Käyttömaksu peritään mm. sähkön, autopaikan ja saunan käytöstä.

Vuokranmaksupäivä on ilmoitettu vuokrasopimuksessa. Käytä maksaessasi aina oikeaa viitettä, se nopeuttaa maksun käsittelyä ja ehkäisee virheitä ja tarkista myös, että maksamasi summa on oikein. Säilytä maksukuitit/tiliotteesi tositteena maksetusta vuokrasta.

Vuokrarästi on kallista lainaa. Mikäli vuokranmaksu viivästyy, maksumuistutuksesta ja perinnästä vastaa perintätoimisto, joka perii asukkaalta kulloinkin voimassa olevan viivästyskoron ja perimiskulut. Rästiin jääneet vuokrat voivat johtaa asunnon hallintaoikeuden menettämiseen ja luottotietoihin tulevista merkinnöistä voi tulevaisuudessa olla vakavaa haittaa. Perheasunnon vuokrasta vastaavat puolisot yhteisvastuullisesti siinäkin tapauksessa, että toinen muuttaa asunnosta pois eikä irtisanomista ole tehty.

Maksusuunnitelman teko on mahdollista vasta laskun siirryttyä perintään eli maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen. Maksusuunnitelma tehdään perintätoimiston kanssa.

Vuokraperusteet ovat samat kaikille asukkaillemme. Tasapuolisuus ja oikeudenmukaisuus ovat arvojamme ja oikeudenmukaisuutta on myös saatavien tehokas perintä, jolloin kukaan ei asu kaverin siivellä.

Sopimuksen muutosmaksu

Sopimuksen muutosmaksu peritään perhesuhteiden muuttuessa, esimerkiksi silloin, kun asuntoon muuttaa tyttö- tai poikaystävä tai vastaavasti perheasunnosta toinen osapuoli muuttaa pois toisen jäädessä asuntoon asumaan. Sopimuksen ensimmäinen muutos on maksuton, seuraavista perimme 50€/muutos.

Katso myös: