Kohti ekologista asumista

Jätteiden lajittelu

Ympäristöystävälliseen asumiseen kuuluu paitsi toimiva jätehuolto, myös kierrätys ja järkevä energian käyttö. Jätteiden lajittelulla pyritään erottamaan kierrätyskelpoinen lasi, paperi ja elopäräiset jätteet sekajätteistä. Kompostiin ja biojäteastiaan kelpaa pääsääntöisesti kaikki, mikä on ollut joskus elävää, mutta ei missään tapauksessa muovi, paperit, vaipat, tekstiilit, lasit, metallit yms.

Ongelmajätteitä (akut, paristot, loistelamput, liuottimet, polttoaineet, liimat, maalit yms.) ei saa heittää muiden jätteiden sekaan vaan ne on toimitettava niiden keräilypisteisiin. Ota selvää oman asuntokohteesi läheisyydessä sijaitsevista ongelmajätteiden keräilypisteistä. Vanhat lääkkeet voi toimittaa apteekkiin hävitettäväksi. Jätehuoneessa on jätteiden lajitteluohjeet.

Energian säästö

Lähes kaikki asunnossasi kuluttaa energiaa. Tärkein on kuitenkin lämmitys. Lämmitysenergiaa tarvitaan huoneilman ja veden lämmittämiseen. Lämpimän veden osuus on noin 30–40 prosenttia ja lopulla lämmitetään asuntosi terveelliseen 20–22 asteen lämpötilaan. Huoneilman lämmöstä suurin osa johtuu ulos ilmastoinnin mukana ja tämän takia on tärkeää, että ilmastointi ja patteritermostaatit toimivat kunnolla. Terveyden kannalta toimiva ilmastointi on ensiarvoinen asia, mutta ylimääräinen tuuletus on lämmön tuhlausta.

Jos huoneistosi on mielestäsi kylmä, tee vikailmoitus. Omia sähkölämmittimiä ei saa käyttää, myös ilmastointilaitteiden asentaminen on kielletty.

Sähköä kuluu kaikissa kiinteistön ja oman asuntosi sähkölaitteissa. Suurin yksittäinen sähkönkuluttaja on talosaunan kiuas, eli saunavuorot kannattaa järjestää mahdollisimman oikein mitoitetuiksi. Tyhjän saunan lämmittäminen aiheuttaa vain kuluja. Huoneistosi sähkösyöppöjä ovat luonnollisesti liesi ja jääkaappi, varsinkin, jos se on paksussa jäässä. Valaistukseen ja muihin laitteisiin kuluu huomaamatta paljon energiaa, jos kaikki lamput ja laitteet ovat jatkuvasti päällä. Käytä vain niitä valoja ja laitteita, joita todella tarvitset.

Vedessä maksaa sekä sen lämmittäminen että vesi itse. Pienikin vesivuoto voi aiheuttaa tuhansien ylimääräisen vesilaskun jatkuessaan pitkään. Välinpitämättömyys voi siis tulla kalliiksi. Kaikki kustannukset maksetaan kuitenkin aina viimekädessä vuokrissa. Energiaa kuluu myös yhteistiloissa, eli sama huolellisuus niissä kuin omassa asunnossasi on tarpeen turhien energiakulujen välttämiseksi.

Asuntoyhteisön kulutusseuranta perustuu kulutuksen kuukausibudjetointiin ja -seurantaan, joka nopeasti paljastaa ainakin suuremmat vuodot. Pikkuvuodot kulutuksessa näkyvät vasta muutaman seurantajakson aikana, joten kaikki ilmoitukset laite- yms. vioista auttavat meitä yhdessä pitämään kulutuksen kurissa.

Lopuksi muutamia käytännön pikkuvinkkejä:

  • Sulata jääkaappi säännöllisesti
  • Vältä tarpeetonta veden kulutusta
  • Tuuleta huoneistoa vain tarvittaessa
  • Sammuta valot ja muut sähkölaitteet, joita et juuri nyt tarvitse
  • Käytä kodinkoneita käyttöohjeiden mukaan ja taloudellisesti
  • Ilmoita havaitsemistasi vioista välittömästi