Kohti ekologista asumista

Jätteiden lajittelu

Ekologiseen asumiseen kuuluu jätteiden lajittelu, kierrätys sekä energian säästäminen. Ongelmajätteitä (patterit, lamput, liuottimet, bensa, liima, maali jne.) ei tule heittää muiden jätteiden sekaan. Ne pitää viedä asianmukaisille keräysasemille. Ota selvää oman asuntokohteesi läheisyydessä sijaitsevista ongelmajätteiden keräilypisteistä. Vanhat lääkkeet voi toimittaa apteekkiin hävitettäväksi. Jätekatoksessa on jätteiden lajitteluohjeet.

Löydät Jätekukon lajitteluasemat tästä linkistä: Lajitteluasemat

Kierrätysohjeet:

Paperi: sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, kirjekuoret, kopiopaperit, kirjat
Kartonki: maito- ja mehutölkit, keksipaketit, pizzalaatikot, pahvilaatikot (HUOM! Litistä! Likaiset sekajätteeseen)
Lasi: lasipurkit, pantittomat lasipullot
Metalli: metallipurkit, -korkit ja -kannet, alumiinifoliot, muut kodin pienmetallit
Muovi: muoviset elintarvikepakkaukset, pesuaine- ja shampoopakkaukset, muovikassit, -pussit ja -kääreet
Biojäte: hedelmien ja vihannesten kuoret, ruuantähteet, kahvinporot suodatinpusseineen ja teepussit, talouspaperi, lautasliinat
Sekajäte: kaikki muu, joka ei sovi lueteltuihin tai jota ei voi lajitella vaarallisiin jätteisiin
Vaaralliset jätteet: mm. maali-, liima- ja lakkajätteet, aerosolipullot, liuottimet, tinat, koneiden akut, öljyt, kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet, puunsuoja- ja kyllästysaineet sekä myrkyt ja desinfiointiaineet

Lajittele jätteet aina oikeisiin keräysastioihin ja sulje kannet. Roskia ei saa jättää talon käytäville tai asuinalueiden pihalle. Liian täydet keräysastiat tai muualle jätetyt roskat ovat terveysriski ja houkuttelevat hiiriä, rottia tai lintuja, jotka puolestaan levittelevät roskia ympäriinsä ja kantavat tauteja.

  • Jätteet tulee lajitella niille varattuihin keräysastioihin. Kaikissa Kuopaksen kohteissa on jätekatos ja keräysastiat.
  • Muiden kuin kotitalousjätteiden kierrätys on asukkaan vastuulla. Älä jätä huonekaluja tai muita suuria tavaroita jätekatoksiin tai niiden lähettyville.
  • Ympäristölle haitalliset jätteet (patterit jne.) tulee viedä niille varatuille keräysasemille. Älä jätä ympäristölle haitallisia jätteitä Kuopaksen keräysastioihin.

Voit lukea Jätekukon lajitteluohjeen täältä.

Energiansäästö

Lähes kaikki asunnossasi kuluttaa energiaa. Tärkein on kuitenkin lämmitys. Lämmitysenergiaa tarvitaan huoneilman ja veden lämmittämiseen. Lämpimän veden osuus on noin 30–40 prosenttia ja lopulla lämmitetään asuntosi terveelliseen 20–22 asteen lämpötilaan. Huoneilman lämmöstä suurin osa johtuu ulos ilmastoinnin mukana ja tämän takia on tärkeää, että ilmastointi ja patteritermostaatit toimivat kunnolla. Terveyden kannalta toimiva ilmastointi on ensiarvoinen asia, mutta ylimääräinen tuuletus on lämmön tuhlausta.

Jos huoneistosi on mielestäsi kylmä, tee vikailmoitus. Omia sähkölämmittimiä ei saa käyttää, myös ilmastointilaitteiden asentaminen on kielletty.

Sähköä kuluu kaikissa kiinteistön ja oman asuntosi sähkölaitteissa. Suurin yksittäinen sähkönkuluttaja on talosaunan kiuas, eli saunavuorot kannattaa järjestää mahdollisimman oikein mitoitetuiksi. Tyhjän saunan lämmittäminen aiheuttaa vain kuluja. Huoneistosi sähkösyöppöjä ovat luonnollisesti liesi ja jääkaappi, varsinkin, jos se on paksussa jäässä. Valaistukseen ja muihin laitteisiin kuluu huomaamatta paljon energiaa, jos kaikki lamput ja laitteet ovat jatkuvasti päällä. Käytä vain niitä valoja ja laitteita, joita todella tarvitset.

Vedessä maksaa sekä sen lämmittäminen että vesi itse. Pienikin vesivuoto voi aiheuttaa tuhansien ylimääräisen vesilaskun jatkuessaan pitkään. Välinpitämättömyys voi siis tulla kalliiksi. Kaikki kustannukset maksetaan kuitenkin aina viimekädessä vuokrissa. Energiaa kuluu myös yhteistiloissa, eli sama huolellisuus niissä kuin omassa asunnossasi on tarpeen turhien energiakulujen välttämiseksi.

Asuntoyhteisön kulutusseuranta perustuu kulutuksen kuukausibudjetointiin ja -seurantaan, joka nopeasti paljastaa ainakin suuremmat vuodot. Pikkuvuodot kulutuksessa näkyvät vasta muutaman seurantajakson aikana, joten kaikki ilmoitukset laite- yms. vioista auttavat meitä yhdessä pitämään kulutuksen kurissa.

Vinkkejä energiansäästöön:

  • Sammuta valot ja muut sähkölaitteet, joita et juuri nyt tarvitse.
  • Totuttele lyhyempiin ja viileämpiin suihkuihin.
  • Tarkista, että patterin edessä ei ole huonekaluja tai verhoja estämässä sen toimintaa. Huomioithan, että patteri säätelee lämpötilaa huonelämpötilan mukaan, jonka vuoksi se saattaa tuntua ajoittain viileältä.
  • Sulata jääkaappi säännöllisesti.
  • Vältä tarpeetonta veden kulutusta.
  • Tuuleta huoneistoa vain tarvittaessa.
  • Pese vain täysiä koneellisia.
  • Käytä kodinkoneita käyttöohjeiden mukaan ja taloudellisesti.
  • Ilmoita havaitsemistasi vioista välittömästi vikailmoituksella OmaKuopaksen kautta.
  • Pidä sähkönkäyttösi minimissä valtakunnallisten kulutushuippujen aikaan klo 8–10 ja klo 16–18.

Lisätietoa energiansäästöstä ja sähköpulasta:

  • Kuopion Energian sivu sähköpulasta, jossa on kattavasti tietoa sähkökatkojen varalle. Kuopion Energian asiakkaana olet myös automaattisesti heidän ylläpitämässään häiriöviestipalvelussa. Varmistathan, että yhteystietosi ovat ajan tasalla heidän tiedoissaan.
  • Kantaverkkoyhtiö Fingridin sivut. Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta.
  • Energiateollisuuden ohjesivu sähkökatkoihin varautumisesta.
  • Astetta Alemmas -kampanjan verkkosivut. Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja, joka tarjoaa vinkkejä energiansäästöön.