Asunnon lämpötila ja sisäilma

Asunnon lämpötila ja sisäilma

Kovien pakkasten aikaan asunnon lämpötila ja sisäilma voi mietityttää. Tämän artikkelin ohjeistuksen avulla tiedät, kuinka voit itse vaikuttaa asuntosi lämpötilaan sekä sisäilman laatuun. Lisäksi tiedät, milloin kannattaa olla yhteydessä huoltoon.

Rakennusten sisäilman laatuun vaikuttavat monet eri tekijät. Tärkeimmät tekijät ovat kunnossa olevat rakenteet ja toimiva ilmanvaihto- ja lämmityslaitteet. Lisäksi tupakointi, lemmikkieläimet ja pölyävät materiaalit voivat aiheuttaa erilaisia terveys- ja viihtyvyyshaittoja. Myös säännöllinen siivous parantaa sisäilman laatua.

Sopiva huoneilman lämpötila

Oikea lämpötila on ihmisen terveyden ja viihtyvyyden sekä hyvän työtehon edellytys. Lämpötilan kokemisessa on yksilöllisiä eroja, mutta tyytyväisten osuus on suurimmillaan, kun huonelämpötila on 20–22°C. Jokainen voi pukeutumisellaan vaikuttaa omaan lämpöviihtyvyyteen. Sopiva ilman kosteus lämmityskaudella on 25–45 %.

Tutkimusten mukaan lämmin ilma on kuivaa ja voi siten aiheuttaa silmien, kurkun ja nenän ärsytysoireita. Liian alhaiset lämpötilat voivat puolestaan tuottaa vedon tunnetta. (Sisäilmayhdistys.fi)

Kuopaksella on suurimmassa osassa kohteistaan lämpötila-anturit, joiden avulla seuraamme asuntojen lämpötilaa. Lämpötila-anturit ovat valkoisia rasioita huoneiston seinässä. Jos lämpötila-anturi irtoaa seinästä tai vioittuu muuten, teethän aina heti vikailmoituksen OmaKuopaksen kautta huoltoomme. Antureita ei saa koskea itse eikä siirtää toiseen paikkaan.

Huoneilman lämpötilan seuranta

  • Sosiaali- ja terveysministeriön ohjearvo lämmityskauden huonelämpötilalle on 21°C.
  • Loriseva ääni patterissa kertoo patterin ilmaustarpeesta. Tee vikailmoitus huoltoon OmaKuopaksen kautta.
  • Jos vain patterin yläosa on lämmin, patteriventtiili toimii oikein. Jos kokeilet käsilläsi patterin putkia, tunnet kädelläsi pienenkin lämpötilaeron. Tällöin vesi virtaa pattereissa.
  • Älä peitä patteritermostaattia tai patteria huonekaluilla, verhoilla tms. Termostaatti ei muuten tunnista todellista huonelämpötilaa ja säädä venttiiliä oikein. Termostaatin rajoitusarvon ylärajaa 22°C ei saa ylittää.
  • Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos. Tee vikailmoitus huoltoon, jos patterin säätäminen ei onnistu.
  • Kun tuuletat, tee se nopeasti. Älä jätä ikkunaa raolleen päiväksi. Jatkuvasti käynnissä oleva ilmanvaihto pitää huolen riittävästä ilmanvaihdosta silloin, kun korvausilman saanti on järjestetty raitisilmaventtiilistä tai poistamalla tiivistettä ikkunan yläosasta.

Näillä toimenpiteillä voit seurata ja parantaa sisäilmasi laatua sekä asuntosi lämpötilaa. Lisätietoja asunnon kunnossapidosta löydät täältä: Asunnon siivous ja kunnossapito.

Jos näiden toimenpiteiden jälkeen asuntosi lämpötila on alhainen tai sisäilman laatu huono, teethän aina vikailmoituksen OmaKuopaksen kautta huoltoon.