Sähkökatkoihin varautuminen ja energiansäästötoimet

Sähköt saattavat katkeilla talven aikana

Talvella on odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja mahdollisen valtakunnallisen sähköpulan takia. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan. Sähköt saattavat katketa erityisesti kylminä tuulettomina päivinä aamuisin kello 8–10 ja alkuiltaisin kello 16–20. Katkot kestävät arviolta pari tuntia kerrallaan.

Tieto oman asuinalueen sähkökatkosta ei välttämättä tavoita kaikkia asukkaita ennakkoon, joten katkoihin suositellaan varautumaan hyvissä ajoin.

Kuinka varautua sähkökatkoihin?

Kotitalouksen vesihuollossa tarvitaan sähköä monissa eri toiminnoissa, kuten puhtaan veden toimituksessa tai jäteveden siirtämisessä. Näin ollen, sähkökatkon aikana on erittäin tärkeää pyrkiä välttämään tarpeetonta vedenkulutusta. Sähkökatkon aikana lämmintä vettä ei välttämättä ole saatavilla ja vedenpaine saattaa laskea huomattavasti. Katkon aikana veden kulutusta, eli keittiön ja kylpyhuoneen vesihanojen sekä suihkun käyttöä tulisi välttää. Katkon vuoksi veden lämmönsäätely ei toimi, jonka vuoksi vesi voi olla vaarallisen kuumaa. WC tulee vetää vain mikäli se on pakollista.

Ruuanlaitto vaikeutuu hetkellisesti, kun uuni, liesi ja mikro eivät katkon aikana toimi. Valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä sähkökatkon alettua.

Sähkökatkojen aikana kodin valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto taukoavat. Asunnon sisäilma saattaa tämän vuoksi tuntua hetken aikaa tunkkaiselta.

Myös tietokone, radio ja televisio ovat poissa käytöstä. Matkapuhelinliikenteen sen sijaan pitäisi pääsääntöisesti toimia.

Sähkökatkon aikaan on suositeltavaa pysyä kotona. Kotoa tulisi löytyä lämmintä vaatetusta, taskulamppu, paristokäyttöinen radio ja paristoja sekä hyvin säilyvää ruokaa ja reilusti pullovettä. Puhelin ja varavirtalähde kannattaa pitää ladattuina.

Naapureita tulee auttaa mahdollisuuksien mukaan ja kutsua tarvittaessa lisäapua paikalle. Lisäksi on syytä varmistaa, ettei hissiin ole juuttunut ketään apua tarvitsevaa eikä kukaan ole jäänyt ulos palelemaan.

Vinkkejä energiansäästöön

Kuopion Opiskelija-asunnot Oy kannustaa asukkaitaan osallistumaan energiansäästötalkoisiin. Sähkönkulutusta vähentämällä on mahdollista välttää, tai vähintäänkin minimoida, tulevan talven sähkökatkokset.

Tässä muutama vinkki energiansäästöön:

  • Sammuta laitteet, joita et käytä ja irrota laturit verkkovirrasta latauksen päätyttyä.
  • Totuttele lyhyempiin ja viileämpiin suihkuihin.
  • Tiskaa astiat altaassa käyttämällä tulppaa. Juoksevan veden alla tiskaaminen kuluttaa turhaa lämmintä vettä.
  • Tarkista, että patterin edessä ei ole huonekaluja tai verhoja estämässä lämpimän ilman kiertoa. Patteritermostaatti säätelee huonelämpötilaa tasaiseksi, ja sen vuoksi patteri saattaa välillä tuntua kylmältä vaikka se onkin päällä.
  • Pese harvemmin ja vain täysiä koneellisia.
  • Ilmoita heti vuotavasta vessanpytystä tai hanasta tekemällä vikailmoitus OmaKuopaksessa.
  • Pidä sähkönkäyttö minimissä klo 8–10 ja klo 16–18.

Lisätietoa

Parhaiten lisätietoa saat seuraamalla valtakunnallisia uutiskanavia. Alla kuitenkin muutama verkkosivu, josta saat lisätietoa:

  • Kuopion Energian sivu sähköpulasta, jossa on kattavasti tietoa sähkökatkojen varalle. Kuopion Energian asiakkaana olet myös automaattisesti heidän ylläpitämässään häiriöviestipalvelussa. Varmistathan, että yhteystietosi ovat ajan tasalla heidän tiedoissaan.
  • Kantaverkkoyhtiö Fingridin sivut. Fingrid vastaa Suomen sähköjärjestelmän tasapainosta.
  • Energiateollisuuden ohjesivu sähkökatkoihin varautumisesta.
  • Astetta Alemmas -kampanjan verkkosivut. Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja, joka tarjoaa vinkkejä energiansäästöön.

Pääset lukemaan Kuopaksen uutiskirjeen aiheesta tästä.

Kuopaksella on kaksi uutiskirjettä, asukkaille ja hakijoille. Mikäli et ole vielä uutiskirjeidemme tilaaja, pääset tilaamaan asukkaiden uutiskirjeen tästä ja hakijoiden uutiskirjeen tästä.