Mitä on hyvä tietää muuttaessa ensimmäiseen omaan kotiin?

Muuttaminen on aina aikaa ja vaivaa vievä prosessi – etenkin jos muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen! Kokosimme alle vinkkejä ensimmäistä kertaa omaan kotiin muuttavalle.

 

 1. Muista tehdä sisäänmuuttotarkastus!
  • Tarkista asuntosi kunto 14 vuorokauden sisällä avaimet noudettuasi. Tarkastuslomakkeen voit täyttää OmaKuopas-asukassivulla Sopimus-tiilen alta. Merkitse siihen havaitsemasi viat ja puutteet ja tarvittaessa lisää kuva. Näin toimien varmistat, ettet itse joudu vastuuseen edellisen asukkaan mahdollisesti aiheuttamista vaurioista. Ole huolellinen oman oikeusturvasi ja asumisesi viihtyvyyden vuoksi. Muista soittaa huollon päivystysnumeroon heti, jos edellinen asukas ei ole siivonnut asuntoa kunnolla.
 2. Tee muuttoilmoitus postiin ja maistraattiin.
  • Tee muuttoilmoitus aikaisintaan kuukausi ennen ja viimeistään viikon kuluessa muutosta. Jos hoidat asian jo viikkoa ennen muuttoa, postisi tulee heti muutettuasi oikeaan osoitteeseen.
  • Posti ja maistraatti välittävät osoitetietosi automaattisesti viranomaisille, Kelaan, liikenne- ja viestintävirastolle ja verohallintoon. Lisäksi monet pankit, vakuutusyhtiöt, yliopistot, ammattikorkeakoulut ja muut järjestöt saavat uuden osoitetietosi. (dvv.fi/muutto-suomessa)
 3. Rekisteröidy DNA:lle, jotta saat Internet-yhteytesi toimimaan. Kaikkiin Kuopaksen asuntoihin kuuluu ilmainen 20 M -nettiliittymä.
 4. Sähkö kuuluu vuokraan monissa Kuopaksen asunnoissa. Tarkasta hyvissä ajoin asuntotarjouksestasi, kuuluuko sähkö vuokran hintaan vai tuleeko sinun tehdä sähkösopimus asuntoosi.
  • Sähkösopimuksen voit tehdä valitsemasi sähköyhtiön verkkosivuilla tai soittamalla heidän asiakaspalveluun. Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa esim. näiden sivujen kautta: vertaaensin.fi / kilpailuttaja.fi
 5. Muista kotivakuutus!
  • Kuopaksen kiinteistövakuutus ei korvaa asukkaiden irtaimen omaisuuden vahinkoja, eikä asukkaan omia vahinkoja. Jos yläkerrassasi saattuu vesivahinko ja irtainta omaisuuttasi vahingoittuu, on oma kotivakuutuksesi ainut keino saada korvausta aiheutuneesta vahingosta. Kuopaksen vakuutus ei myöskään korvaa asukkaan itse asuntoon aiheuttamia vahinkoja, kuten lattian kastuminen kodinkoneen rikkoutumisen tai tulipalon takia. Tästä syystä Kuopas suosittelee aina asukkaitaan ottamaan kotivakuutuksen.
 6. Jos haet Kelasta tukia, muistathan toimittaa tarvittavat tiedot ja lomakkeet Kelaan ajoissa.
 7. Suunnittele muuttosi hyvissä ajoin ja etsi muuttoapua.
 8. Varaa autopaikat ja saunavuorot asiakaspalvelustamme. Saat lisätietoa täältä.

 

Asumisen aikana

 1. Budjetoi menot ja tulot.
  • Tee itsellesi viikko- tai kuukausibudjetti, johon merkitset tulot ja pakolliset menot. Näin pysyt paremmin selvillä siitä, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissäsi.
 2. Hanki kaikki tarvittava asumista varten.
  • Hanki siivousvälineet ja -aineet.
   • Puhdista keittiön, WC:n ja kylpyhuoneen ilmanvaihtoventtiilit kerran kuukaudessa lautasten välistä pyyhkimällä.
   • Pese keittiön liesituulettimen suodatin sekä kylpyhuoneen lattiakaivo kerran kuukaudessa.
   • Pidä märkätilat kuivana ja tarkkaile vesikalusteita. Ilmoita havaituista vioista huoltoon OmaKuopaksessa.
   • Kuopion vesi on kalkkipitoista, joten kalkkitahrojen puhdistaminen säännöllisesti on tärkeää.
  • Hanki ensiapulaatikko ja työkalupakki.
  • Kuopaksen asuntoihin kuuluu aina palovaroitin. Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti. Tee vikailmoitus OmaKuopaksessa, mikäli palovaroitin on viallinen tai sen paristo on lopussa.
 3. Muista kierrätys!
  • Sekajätteeseen päätyy edelleen merkittävä määrä kierrätettäviä jätteitä, kuten biojätettä, kartonkia ja muovia. Jätekustannukset ovat suurimpia kiinteistön kustannuksista. Kierrätettäviä jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja saada näin huomattavia ympäristöhyötyjä.
  • Lue Jätekukon lajitteluohjeet.
 4. Lue ekologisen asumisen ohjeemme.

 

Kun muutat pois

 1. Muista, että halutessasi irtisanoa vuokrasopimuksesi, on lainmukainen irtisanomisaika yksi täysi kalenterikuukausi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos irtisanot asunnon tammikuun aikana, päättyy vuokrasopimuksesi helmikuun viimeinen päivä. Tämä pätee myös vaihtaessasi asuntoa Kuopaksen sisällä.
  • Vuokrasopimuksen voit irtisanoa OmaKuopas-asukassivuilla.
 2. Muista tehdä huolellinen poismuuttosiivous! Huolimattomasta siivouksesta perimme 43,20 €/tunti siivouskuluja toteutuneen työmäärän mukaisesti.
  • Muista pestä keittiöstä jääkaappi ja liesi sisältä ja ulkoa – vedä molemmat pois asennuspaikaltaan ja puhdista myös takaa ja sivuilta.
  • Keittiöstä pese lisäksi liesikuvun rasvasuodatin sekä vesikalusteiden kalkkitahrat ja pyyhi myös ovien pinnat.
  • Kylpyhuoneessa puhdista lattiakaivo ja muista pestä huolellisesti kalkkitahrat kauttaaltaan.
  • Lue koko poismuuttosiivousohje.
 3. Ethän jätä huonekaluja tai muita suuria esineitä asuntoon tai jätekatokseen, vaan asianmukaisesti kierrätyspisteelle. Lisätietoa Jätekukon sivuilta.

Lue lisää ohjeita ja vinkkejä Marttojen sivuilta.

Lisätietoa ohjeistamme

Vinkit asunnonhakuun – vinkit kesän asunnonhakua varten sekä uusille että aiemmin aloittaneille opiskelijoille.

Asunnonhakijan pikaopas – miten ja milloin hakemus lähetetään, ja kuinka hakuprosessi etenee.
Sisäänmuuttajan pikaopas – miten avainten haku toimii, mitä tulee tietää muuttaessa Kuopas-asuntoon ja muuta lisätietoa asumisen alkuun.

Poismuuttajan pikaopas – kaikki mitä sinun tulee tietää muuttaessasi pois Kuopaksen asunnosta.

Jaamme ajankohtaista tietoa ja vinkkejä sosiaalisessa mediassa:

Instagram | Facebook