Sisäänmuutto & Poismuutto

Sisäänmuutto tai poismuutto edessä Kuopaksen asunnosta? Lue tämä artikkeli!

Tässä artikkelissa käymme läpi opiskelija-asuntoon muuttamista sekä sieltä poismuuttamista. Opiskelija-asunnot ovat paljon enemmän kuin vain tiloja; ne ovat yhteisöjä, oppimisen paikkoja ja monelle ensimmäinen askel itsenäiseen elämään. Keskitymme tarjoamaan konkreettisia vinkkejä ja ohjeita, jotka auttavat sinua sujuvassa muuttoprosessissa. Tutustumme siihen, miten voit valmistautua muuttoon, mitä kaikkea muuttaessa tulee muistaa, ja miten tehdä muutosta mahdollisimman helppoa. Lisäksi sisällytämme asunnon tarkastajan näkemyksiä ja ajatuksia sisään- ja poismuuton prosesseista, jotka valottavat tätä tärkeää osaa asumisen kokemusta. Olipa kyseessä ensimmäinen muutto opiskelija-asuntoon tai viimeinen muutto sieltä pois, pyrimme varmistamaan, että jokainen vaihe on sujuva ja ongelmaton ihan kaikille.

 

Sisäänmuuttajan kannattaa tarkastaa asunto huolellisesti

Ennen avainten noutoa toimistoltamme olisi tärkeää muistaa opiskelutodistuksen lähettäminen asiakaspalveluumme. Jos opinnot ovat vasta alkamassa, aluksi riittää, että toimitat meille todisteet opiskelupaikan vastaanottamisesta. Virallinen opiskelutodistus tulee kuitenkin pyytää oppilaitokselta ja lähettää asiakaspalveluumme heti opintojen alkaessa. Lisäksi alaikäisen asukkaan tulee toimittaa vanhempien omavelkainen takaus jo vakuusmaksun tehdessään. Omavelkaisella takauksella vuokralaisen huoltajat takaavat vuokralaisen vuokranmaksua. Lomakkeella tulee ilmoittaa kaikkien laillisten huoltajien tiedot.

Avaimen asuntoon voi hakea vuokrasopimuksen alkamispäivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Avaimen voi myös hakea myöhemmin. Muistathan ottaa mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen (esimerkiksi ajokortin tai passin). Mikäli olet itse estynyt noutamaan avainta, voit valtuuttaa tuttavasi tai sukulaisesi noutamaan avaimen puolestasi. Valtuutukseen riittää, että laitat valtuuttamasi henkilön nimen tiedoksi asiakaspalveluumme sähköpostilla (asiakaspalvelu@kuopas.fi).
Toimistomme on auki arkisin klo 12–15 ja aina kuukauden ensimmäinen päivä klo 8–15.30.
Avaimen voit myös noutaa ilta-aikaan tai viikonloppuna päivystyksen kautta 70 € hintaan. Tällöin sinun tulee soittaa päivystysnumeroomme 044 764 0760 ja sopia aikataulusta heidän kanssaan.

Muuttaessasi sisään Kuopaksen asuntoon, kannattaa sinne tehdä heti muuttotarkastus. Tarkastuksen tekemistä varten sinulla on 14 vuorokautta aikaa, mutta suosittelemme tarkastamaan huoneiston kunnon mahdollisimman nopeasti. Tarkastuslomakkeen pystyt täyttämään OmaKuopas-palvelussa. Merkitse lomakkeelle havaitsemasi viat ja puutteet. Sisäänmuuttotarkastus on erityisen tärkeä sen vuoksi, että sen täyttämällä varmistat, ettet joudu itse vastuuseen edellisen asukkaan mahdollisesti aiheuttamista vaurioista. Muistathan täyttää myös erillisen vikailmoituksen, mikäli havaitset asunnossa korjaamista vaativia vikoja.

”Kun asuntotarkastus suoritetaan sopimuksen viiden viimeisen arkipäivän aikana, asunnoissa on usein vielä asukkaita ja heidän tavaroitaan. Tällöin esimerkiksi asunnossa olevat jäljet tai muut mahdolliset viat, kuten lattiapintojen tai seinien jäljet, eivät välttämättä nouse esiin. Siksi nämä mahdolliset viat tulee ilmoittaa heti vikailmoituksella ja siivouspuutteista tulee olla heti yhteydessä päivystysnumeroon”, asunnontarkastajamme Riina muistuttaa.

Poismuuttajan asuntoon suoritettavan asuntotarkastuksen aikana huomautamme aina mahdollisista siivoustarpeista. Kiireellisimpinä kuukausina asuntotarkastuksia voi kuitenkin olla jopa 300 kappaletta, jonka vuoksi emme aina ehdi tarkastamaan kaikkia asuntoja jälkeenpäin. Tällöin on mahdollista, että joidenkin asuntojen loppusiivous on jäänyt puutteelliseksi.

Mikäli asuntoa ei ole siivottu tarpeeksi hyvin aiemman asukkaan toimesta, soita heti päivystysnumeroomme 044 764 0760, jotta voimme siivota asunnon.

Kuopakselle toimitettavien liitteiden ja lomakkeiden lisäksi muuttajan tulee usein muistaa muitakin tärkeitä asioita, kuten muuttoilmoituksen tekeminen, DNA:lle rekisteröityminen, sähkösopimuksen tekeminen ja kotivakuutus. Olemme koonneet muuttajan muistilistan tähän artikkeliin.

Muuttamiseen liittyy monenlaista muistettavaa, mutta ohjeiden huolellinen läpikäynti auttaa paljon muuttoasioiden hoitamisessa.

Eli vielä kertauksena:

  1. Toimita opiskelutodistus ja alaikäisenä vanhempien takaus ennen avainten noutoa.
  2. Nouda avain vuokrasopimuksen alkamispäivänä tai sitä seuraavana arkipäivänä henkkareiden kanssa. Avaimen voi myös noutaa myöhemmin.
  3. Kirjaudu OmaKuopakseen ja tee sisäänmuuttotarkastus 14 vuorokauden sisällä avainten noudosta.

Lue kaikki ohjeet sisäänmuuttoon täältä: Sisäänmuuttajan pikaopas

 

Poismuutto helpottuu huolellisen sisäänmuuton avulla

Poismuuttamisen prosessi käynnistyy jo reilusti ennen muuttopäivää. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan lain mukaan ”sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu” (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta, 7. luku, 52 §).
Toisin sanoen, esimerkiksi joulukuun loppuun päättyvä vuokrasopimus on siis irtisanottava viimeistään marraskuun viimeinen päivä. Vuokrasopimus on voimassa aina kuukauden viimeiseen päivään saakka.

Mikäli teet irtisanomisesi ennen kuun 15. päivää, sopimuksesi on vakuudenpalautusprosessissa ensimmäisten joukossa, jolloin vakuusraha palautuu yleensä jo kahden viikon sisällä muutostasi.

Vuokrasopimuksen voit irtisanoa OmaKuopas-palvelussa tai tulostettavalla lomakkeella, jonka voit ladata täältä.

Jos olet valmistunut tai valmistumassa, vuokralaisen velvollisuus on ilmoittaa asiasta vuokranantajalle. Lähtökohtaisesti Kuopas irtisanoo opinnoista valmistuneen asukkaan lainmukaisen kolmen (alle vuoden pituinen sopimus) tai kuuden (yli vuoden pituinen sopimus) kuukauden irtisanomisajalla.

Asunnontarkastajamme Riina tekee poismuuttotarkastuksen asuntoon vuokrasopimuksen viiden viimeisen arkipäivän aikana. Jos avain palautuu jo ennen viittä viimeistä arkipäivää, tarkastus voidaan tehdä myös ennen tätä. Ennen muuttotarkastusta kaikki asunnon korjattavat viat tulisi olla ilmoitettuna vikailmoituksella huoltoomme.

Asunto tulee siivota poismuuttaessa niin siistiin kuntoon, että uuden asukkaan ei tarvitse asuntoa siivota muuttaessaan sinne. Siivousohjeet löydät tästä linkistä.

Muuttosiivous olisi suositeltavaa tehdä jo ennen muuttotarkastusta, mutta ymmärrämme, että tämä ei ole aina mahdollista.

Soluasunnoissa asuvat harvoin muuttavat pois samaan aikaan niin, että asunto jäisi yhdellä kertaa tyhjäksi. Kun yksi asukas muuttaa pois soluasunnosta, on jokaisen asukkaan yhdessä huolehdittava siitä, että asunnon yhteiset tilat siivotaan siistiksi. Soluasuntoon muuttavat sitoutuvat jokainen osaltaan siihen, että omien jälkien siivoamisen lisäksi yhteisten tilojen siisteyttä tulee ylläpitää. Siisteyden ylläpitämisessä ja siivousvastuiden jakamisessa voi auttaa vaikkapa tämä Kuopaksen siivouslista.

Mikäli muuttosiivouksessa ilmenee haasteita, kannattaa aina ottaa kuvat tehdystä siivouksesta ja pinnoista yhteistiloissa. Kuvien tulisi olla tarpeeksi yksityiskohtaiset, sillä kaukaa otetuista kuvista ei näe siivousjälkeä.

”Jos asuntoon jää asukkaita yhden muutettua pois, ja asuntoon on jäänyt siivouspuutteita, jätämme asukkaille siivousmääräyksen. Siinä on kerrottu kaikki tarvittavat kohdat, jotka tulisi vielä siivota. Haluamme näin antaa asukkaille mahdollisuuden hoitaa huomioidut kohdat kuntoon. Siivousmääräyksen tarkoituksena on taata, että uudella soluasukkaalla on mukavampi tulla asumaan siistiin asuntoon”, Riina kertoo.

Mikäli asunto kuitenkin joudutaan siivoamaan Kuopaksen toimesta, veloitamme asukasta tai kaikkia soluasukkaita siivouksesta. Siivouksen hinta on 43,20 €/tunti. Mahdollinen siivouslasku vähennetään poismuuttajan vakuudesta tai laskutetaan erillislaskuna.

Vuokrasuhteen alussa maksamasi vuokravakuuden palautamme ilmoittamallesi pankkitilille kuukauden sisällä vuokrasopimuksesi päättymisestä.

Viimeisimpänä poismuuttoprosessissa on avainten palautus. Kaikki vuokrasuhteen alussa sinulle lainatut asunnon ja mahdolliset autopaikkojen avaimet tulee palauttaa toimistollemme viimeistään vuokrasopimuksesi päättymispäivää seuraavana arkipäivänä klo 10 mennessä. Palauta avaimet kirjekuoressa tai muovipussissa etuoven postilaatikkoomme nimesi ja asunnon osoite kirjattuna kuoreen tai pussiin. Avaimen voi myös palauttaa toimiston aukioloaikana asiakaspalveluumme.

Kuopaksen sisäiset vaihtajat: Entisen asuntosi avain tulee palauttaa uuden vuokrasopimuksesi muuttopäivänä klo 16 mennessä. Mikäli uusi asukas noutaa avaimensa asuntoon ennen tätä, muuttoa tulee tehdä aamupäivän ajan yhteisymmärryksessä.

”Kuopaksella on noin 3000 asukasta ja vaihtuvuus on suurta, sillä opiskelija-asunnoissa asutaan keskimäärin lyhyemmän aikaa kuin monissa muissa vuokra-asunnoissa. Arvostammekin asukkaidemme joustavuutta juuri tämän vuoksi. Me puolestamme teemme aina parhaamme että muuttoprosessi on mahdollisimman sujuva”, Riina muistuttaa.

Kertauksena myös poismuutosta:

  1. Irtisano asunto viimeistään yhtä kalenterikuukautta ennen poismuuttoa.
  2. Muuttotarkastus tehdään asuntoon viiden viimeisen arkipäivän aikana.
  3. Muista siivota asunto huolellisesti ja käy Kuopaksen poismuutto-ohjeet kohta kohdalta tarkasti läpi!
  4. Soluasunnoissa kaikki asukkaat siivoavat yhdessä yhteiset tilat, jos yksi asukas muuttaa pois.
  5. Palauta avain/avaimet aina Kuopaksen toimistolle asiakaspalveluhenkilökunnallemme tai postilaatikkoon nimesi ja asunnon osoitteen kera.

 

Nettisivuilta löytyy paljon tietoa, mutta voit aina olla meihin yhteydessä

Lopuksi haluamme korostaa, että jokainen opiskelija-asunnossa vietetty hetki on ainutlaatuinen ja merkityksellinen sekä asukkaalle että meille vuokranantajana. Haluamme olla tukemassa uutta elämänvaihettasi muuttaessasi opiskelija-asuntoon, mutta lähtiessäsi varmistamme sen, että poismuuttosi sujuu mallikkaasti. Tämän artikkelin avulla pyrimme lisäämään tietoa sisään- ja poismuuttoon liittyvistä prosesseista. Jos sinulla kuitenkin jäi jotakin kysyttävää, voit aina olla meihin yhteydessä.

”Jos joku asia jää mietityttämään, niin ota meihin reippaasti yhteyttä! Voit laittaa meille sähköpostia tai soittaa – ja laittaa vaikka viestiä Facebookin tai Instagramin kautta”, Riina muistuttaa.

Löydät yhteystietomme täältä: Kuopion Opiskelija-asunnot yhteystiedot

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi Kuopaksen opiskelija-asuntoon! Jos olet poismuuttaja, toivomme, että asumisaikasi oli miellyttävä ja toivotamme sinulle oikein hyvää jatkoa!